“Кушать подано!”, или Кто кормит механизаторов КСУП “Гервяты”
09:07 / 21.05.2021
Карэспандэнт сустрэўся з працаўнікамі КСУП «Гервяты», якія забяспечваюць харчовы тыл хлебаробаў гэтай гаспадаркі.
Шэф-повар КСУП «Гервяты» Альбіна Яцэвіч
– Харчаванне хлебаробаў на асобым кантролі, – уводзіць у курс спраў намеснік дырэктара КСУП «Гервяты» па ідэалагічнай рабоце Алена Сцефановіч. – Сёлета значна папоўнілі і абнавілі матэрыяльна-тэхнічную базу кухні. Летась набылі параканвектамат. Нашы дзяўчаты адразу ацанілі гэтую варачную печ: эканоміцца час – не трэба стаяць ля пліты, каб пасмажыць дзясяткі катлет, а іх падчас жніва трэба зрабіць больш за сотню. Таксама памянялі посуд і набылі трохсекцыйныя тэрмасы: хлебаробы персанальна атрымліваюць першае, другое і салату. Замянілі газавую пліту, купілі агароднінарэзку, бульбамяшалку і бульбачыстку, электрычныя чайнікі, мікрахвалёўку – словам, усё неабходнае, каб гатаваць сытна і смачна, на кухні ёсць. І ў повараў гэта атрымліваецца!
На раздачы Станіслава Кішкель і Інэса Махонька
– Па характары я – чорт, можаце так і напісаць, і па натуры хуткая, не магу ўседзець на месцы, – Альбіна Марыянаўна злавіла мой здзіўлены позірк і патлумачыла: – Крыху больш за 20 гадоў працую, калі можна так сказаць, галоўным поварам у «Гервятах». З завязанымі вачыма магу сказаць, колькі спатрэбіцца фаршу на галубцы ці катлеты, але, безумоўна, мы ўсё гатуем па рэцэптуры.
Меню з дня ў дзень у КСУП «Гервяты» не паўтараецца: гуляш, паджарка, курыныя біточкі, каўбаскі па-слуцку, цэпеліны – гэта далёка не ўвесь пералік толькі мясных страў.
– У гарачае надвор’е асаблівым попытам у механізатараў карыстаецца халаднік. Камусьці ледзь не штодзень паджарку давай – зразумела, адно мяса! – працягвае галоўны повар. – Стараемся дагадзіць хлопцам, каб былі сытымі. Якое ж ворыва, калі ў страўніку бурчыць. А для мяне галоўная ўзнагарода за работу – падзяка механізатараў.
Повар Анжаліка Мухніцкая
Цікаўлюся ў шэф-повара, ці здараліся за час працы форсмажоры і што рабілі ў такіх сітуацыях.
– Бог мілаваў, – гаворыць Альбіна Марыянаўна. – Праўда, аднойчы прапала вада, а без яе на кухні, самі разумееце, як без рук. Выйсце знайшлі хутка: прывозілі ў флягах. Праз некалькі гадзін непаладкі былі вырашаны.
Ганна Баканава хоць і на пенсіі, але не развітваецца з кухарскай справай
– Хтосьці мые кантэйнеры, іншы займаецца бульбай ці мясам. У кожнага свой фронт работы. Варым, смажым, парым. Да 12.30, калі за абедамі прыязджае першая машына, у нас ужо ўсё гатова, – працягвае Альбіна Яцэвіч. – Потым наводзім парадак, мыем посуд і плануем заўтрашні дзень.
Шэф-повар КСУП «Гервяты» прызналася, што ў дзяцінстве нават і падумаць не магла, што будзе карміць столькі людзей.
– Я мясцовая, родам з Мацак. У школе мне прарочылі спартыўную будучыню: і па скачках ў вышыню і даўжыню, і па бегу з бар’ерамі займала прызавыя месцы, – расказвае жанчына. – Працавала ў гандлі. Тагачасны старшыня калгаса Вячаслаў Іосіфавіч Адахоўскі неяк папрасіў дапамагчы карміць механізатараў на жніве. Згадзілася. І не заўважыла, як больш за 20 гадоў прайшло!
Жанчына прызнаецца, што дома адпачывае ад кухні. Дзеці выраслі, а муж з радасцю на вячэру есць магазінныя пельмені.
– Генадзь – дарэчы, нядаўна яму далі новенькі КАМАЗ – не крыўдуе. Ведае, што ад яравой да азімай сяўбы працую, лічы, без выхадных. Цяпер крыху спакайней: пасяўная скончылася, а масавая корманарыхтоўка яшчэ не пачалася, – расказвае повар. – У выхадны абавязкова мужу пяку бліны – румяныя, пульхныя, паджарыстыя. Усё рабіць з душой трэба: і дзяцей гадаваць, і абеды гатаваць, і ўраджай убіраць!
…І не паспрачаешся з гервяцкім шэф-поварам!
Подписывайтесь на телеграм-канал «Островецкая правда» по короткой ссылке https://t.me/ostrovetsby.
Телеграм-канал «Островецкая правда» – всё самое интересное из жизни Островца и Островецкого района.
Подписывайтесь на телеграм-канал «Гродно Медиа Group» по короткой ссылке t.me/GrodnoMediaGroup.
Телеграм-канал «Гродно Медиа Group» – это ежедневные новости районов Гродненской области и города Гродно.