Кто готов сменить городскую прописку на деревенскую

Кто готов сменить городскую прописку на деревенскую

14:53 / 06.08.2018
1080
5
Ці пагадзіліся б жыхары райцэнтра памяняць гарадскую прапіску на вясковую, высвятляў наш карэспандэнт.

Дзмітрэнка2.jpg

Аляксей Дзмітрэнка, электраманцёр, і яго жонка Вікторыя, знаходзіцца ў адпачынку па доглядзе за дзіцем:
Вікторыя: 
– Гледзячы ў якую вёску пераязджаць. Зараз людзям мала проста свежага паветра і прыгожай прыроды – трэба ж і некаторыя ўмовы для жыцця мець. Напрыклад, нам, як маладой сям’і, трэба думаць, як дзяцей вадзіць у дзіцячы сад, а потым – у школу. Хаця гадаваць іх лепш на вёсцы, дзе свежая садавіна і гародніна. З агародам я яшчэ справілася б, а вось хатнюю жывёлу ўжо не пацягнула б. Хіба што на пенсіі. (Смяецца)
Аляксей: 
– Канешне, многія пытанні лёгка можа вырашыць наяў­насць аўтамабіля. Але ў нас яго няма. Таму трэба падумаць, як з вёскі дабірацца да горада. Хаця, калі на вёсцы ёсць нармальная работа з годнай зарплатай, то пытанне здымаецца само сабой.

Ачарэтаў.jpg


Максім Ачарэтаў, кантралёр КПП БелАЭС:
– Канешне б, памяняў! І з задавальненнем. Свежае паветра, прырода! На сваім падворку можна адпачываць: загараць, смажыць шашлыкі – ды што заўгодна рабіць.
І работа на сваёй зямлі таксама не будзе ў цяжар, калі ўсё рабіць своечасова. А транспарт­нае пытанне ў наш час лёгкавырашальнае.

Янцэвіч.jpg

Аляксандра Янцэвіч, вучаніца СШ №2:
– Вёска – гэта пры­рода і свабода. Я б задавальненнем паехала жыць у вёску – але з некаторымі агаворкамі: што я там буду не адна, а з усёй сям’ёй; каб было каму дроў накалоць, печ прапаліць, агарод ускапаць; і што там будуць усе ўмовы цывілізацыі жыцця – святло, газ, вада.
Канешне, жыць у вёсцы больш складана, чым у горадзе. Думаю, там трэба абавязкова бу­дзе завесці гаспадарку. Хаця зараз людзей, якія трымаюць, кароў, коней ці свіней, зусім мала. 

Сцефановіч2.jpg

Міхаіл Сцефановіч, пенсіянер:
– Я рады, што вырваўся з вёскі. Да 1964 года жыў у Кумпянах – пакуль не ажаніўся і не перабраўся ў Астравец. Мяне тады выпускаць з вёскі не хацелі – пашпартоў жа ў вяскоўцаў не было. Прыйшлося сказаць, што еду ў Свярдлоўск да брата на работу ўладкоўвацца – толькі тады і змог з жонкай прапісацца ў Астраўцы.
Горад на вёску не памяняю ні за што! Тут і магазіны пад бокам, і работа побач, і зарплаты большыя, чым у калгасе. 


Текст: Антон Мальшевский
Фото: Антон Мальшевский
Комментарии
0
Гость
Мне здаецца, было б цікава паслухаць тых, хто перабраўся жыць з горада ў вёску, а такія ёсць. Іх вопыт стаў бы адказам на пытанне, чаму людзі не спяшаюцца перабрацца ў вёску.
Имя Цитировать 0
0
Ольга Хотянович
Цитата
Гость пишет:
Мне здаецца, было б цікава паслухаць тых, хто перабраўся жыць з горада ў вёску, а такія ёсць. Іх вопыт стаў бы адказам на пытанне, чаму людзі не спяшаюцца перабрацца ў вёску.
Есть в нашем районе и такие - к примеру, бывшие минчане,  а сегодня жители деревни Жарнели семья Крылович. http://www.ostrovets.by/news/novosti/news15045.html?sphrase_id=13297
Если вы знаете другие примеры - мы будем рады пообщаться с этими людьми. Пишите и звоните в редакцию газеты "АП" - мы всегда рады сотрудничеству.
Имя Цитировать 0
0
Гость
Самое главное неудобство в деревне - отопление!!! Газ в отдалённые и даже не очень,  уже никто не поведёт. А если же дали бы дешевле электричество (не говорю бесплатно, а то правительство жаба задушить) то думаю жить поехали бы. Пусть не работать , но жить - точно!
А могли бы тем кто живёт и работает в деревне и бесплатно электричество дать. Это один из многих вариантов, как вернуть людей в деревни.    
Имя Цитировать 0
0
Гость
Сказал же товарищ Семашко, что за электричество островчане, как и все другие платить меньше в связи с запуском АЭС не будут - не выгодно это державе(( А всё мечтаете...
Имя Цитировать 0
0
Александр Дорошевич
Основная проблема - бытовые условия и зарплата. К сожалению никто не рассматривает сельскую местность, как создание самому рабочего места. Даже налоговые льготы для бизнеса не могут направить его в сельскую местность, т.к. для серьезного бизнеса нужны кадры, а их в деревне нет. Да и государство способствует оттоку в города. Всегда находится экономическое обоснование размещения того или иного предприятия или службы в городе (транспортные расходы, кадры). только системные изменения.  Как пример, дирекция заказника "Сарочанские озера" находится в Островце, за 40 км от работы, чем это оправдано? А так несколько рабочих мест в деревне появилось бы.
Одним из факторов  переезда в деревню является здоровье. Молодежь, когда экологические условия города (шум, пыль) не возможно компенсировать медикаментами, молодые родители, когда у детей проблемы со здоровьем, от проживания в городе и здесь все минусы затмеваются заботой о здоровье. Кто в возрасте, так же взвешивает фактор здоровья, если оно подорвано, то доступ к медучереждениям будет определяющим.
Сейчас государство взяло курс на цифровое государство, надо работников которые ведут и могут вести удаленную деятельность создавать условия (хороший интернет) - как вариант.
Мы тоже переехали из Минска, никто не создавал нам бытовые условия и не предлагал достойной зарплаты. Мы сами отвечаем за свою жизнь.
А в сельских школах учат жить достойно в деревнях, выявляют способности к ремесленичеству и предпринимательству?
Все направлено на то, что государство должно дать, обеспечить и всегда будут "специалисты", которые посчитают и обоснуют не эффективность/экономическую нецелесообразность нахождения в деревне школы, почты, магазина, ФАП,
Мы не видим сегодня механизмов, которые бы стимулировали возврат жизни в деревни. Сейчас это удел этузиастов. Возможно опыт России с "Родовыми поместьями" и "Дальневосточными" гектарами что то подскажет, но то, что необходимо менять систему формирования условий жизни в деревне - очевидно.
Имя Цитировать 0
Оставить комментарий
Текст сообщения*
Защита от автоматических сообщений